kebab spett recept

 
Ingredienser

Kebab 800 g finmalen lammfärs eller nötfärs (jag använda nötfärs)
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
0.5 dl färsk koriander
0.5 dl bladpersilja
5 msk myntablad
2 st ägg
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
Salt, efter smak
olivolja till pensling
Tsatsiki 1 st gurka
2 tsk salt
2-4 st vitlöksklyftor
4 st grekisk yoghurt
1 msk pressad citron
1 msk olivolja
Garnering svarta oliver
mynta
olivolja
12 st grillspett

Tips

Receptet räcker till 4-6 personer.

Servera med tsatsikin, en grönsallad och peperoni.

 

Gör så här

1. Kebab
Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.

2. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke.

3. Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.

4. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med koriandern, bladpersiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand.

5. Lägg det mixade i bunken med köttfärsen.

6. Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs.

7. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka 10 cm långa.

8. Trä upp korvarna på spett (olja in spetten först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt. Pensla med olja.

9. Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.

10. Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni.

11. Tsatsiki
Skala gurkan.

12. Riv den på den grova sidan av rivjärnet eller skär den i 5 mm stora tärningar.

13. Lägg den i en skål och strö på salt.

14. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.

15. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

16. Lägg dem i en skål och tillsätt yoghurten, citronen och olivoljan.

17. Häll av gurkspadet.

18. Blanda ner gurkan i yoghurten och smaka av.

19. Ställ såsen kallt.

20. Garnera tsatsikin med svarta oliver och kanske lite finhackad mynta och några droppar olivolja.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen