Låt barnet sitta bakåtvänd så länge som möjligt

Hej! 
I går morse var jag på en jätte intressant presentation om barnsäkerhet i bilen av en man som jobbar på VTI
(statens väg och transport forskningsinstitut) 
Det var Brtiax och Prat Pr som bjöd på frukost och vi fick en presentation av nya barnavagnar och bilbarnstolar. Vi fick veta att Briax blir Brio men det är samma kvalitet om inte bättre och vagnarna kommer behålla sitt Brio namn.
 
 
Alla tester av bilbarnstolar görs där och den första bakåtvända bilbarnstolen testades 1964 i en volvo och på 70-talet kom de första märkning av godkända bilbarnstolar som kallas T-godkännande. Och först ut 1972 var Volvo med bilbarnstolen.
Antalet döda barn i trafiken 1972 var ca  35 st och 2013 var det 3 st. Snacka om utveckling gått framåt med tanke på att vi då idag färdas mera i bilen med våra barn och fler bilar på vägen är det med. 
Man ska ha sitt barn bakåtvänd så länge som möjligt i bilen, det finns massa forskong som tyder på det och även för barnets atonomidå de mindre barnen består 25% huvud och även nackmusklerna är mycket svagare än en vuxens. Det gör att huvudet inte orkas hålla lika mycket. 
 
 
Vi fick också se en film där en 6 åring och 9 mån satt bakåtvända och en 3 åring satt framåtvänd. Testet gjordes på 56,6km/h och bilen krockade och man fick se hur 3 åringens huvud och den lilla kroppen slängdes okontrollerat framåt och det vart ett otroligt tryck.. Dom andra 2 barnen hade mindre huvudrörelser och fick inte ta smällen lika hårt. 
Så tänk på det du som har barn i bil att låt ditt barn sitta så länge som möjligt tills de väger 25 kg el når med öronen över barnstolens ryggstöd. Fråga aldrig ditt barn Är det trängt med benen? Jag ser att du inte riktigt får plats med dom ?! Barn är mjukare och smidigare och rörligare i benen mer än vi tror och det är bara vi som förälder som tycker det ser trångt och obekvämnt ut och barnet tänker inte på det först den får frågan ! 
Och det är väl bättre att sitta trångt med böjda ben och sitta mera skyddat om olyckan väl skulle vara framme. 
 
 
Nästa steg i Bilbarnstol inköp är denna till Filippa men kommer säkert vänta 2 år till. från 25 kg 
 
I öriga Euoropa finns det inga rekomendationer om att ha sitt barn bakåtvänd och man vänder sitt barn vid ca 1 års ålder och det innebär såklart till skrämmande siffror mera olyckor och dödsfall. Men dom har inte riktigt anamat våra rekomendationer ännu i Sverige. Men vi fick se staplar och det var väldigt höga staplar i Europa medans vi i Sverige hade mindre. 
 
Kommer ha Filippa bakåtvänd så länge som det går minst 6 år, och lilla Nellie som är så liten kommer kunna sitta bakåtvänd hur länge som helst. 
 
Jag kommer tänkta på det när jag ska åka tåg längre sträckor att boka tåg/buss med bakåtvänd plats.
Vi fick se dom nya fina vagnarna som kommer ! Här är några olika varianter och modeller. 
 
 
 
Tack bästa Prat pr och Britax för att jag fick komma och tack så mycket för den fina Goodibagen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen