Lax recept

  • 600 g färsk laxfilé eller laxkotletter
  •   Salt och strösocker efter smak
  •   smör till stekning

SHERRYSÅS

  •   1 schalottenlök
  •   smör till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
  •   Ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn
  • 0.5 dl starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk finklippt gräslök
  •   salt och vitpeppar efter smak

TILLBEHÖR

  • 800 g färskpotatis
  •   Dillkvistar till kokning
  • 300 g sockerärter eller 2 selleristjälkar, skivade
  • 15 st rädisor, i klyftor
  • 1 msk smör
  1. Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra.
  2. Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
  3. Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
  4. Blanda i vin, fiskfond och eventuellt lagerblad och vitpeppar i en kastrull.
  5. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
  6. Häll i starkvinet och koka upp.
  7. Vispa ner crème fraiche och koka upp igen.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka sockerärterna i några minuter eller fräs selleri och rädisor i smör om du väljer dessa som tillbehör.
  10. Torka laxen noga, skär den i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
  11. Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
  12. Rör ner gräslöken i såsen.
  13. Servera laxen med sås, färskpotatis och sockerärter eller rädisor och selleri.
 Så gott =) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen