Våran Nyårs meny !

Hej!
Idag är det 3:dje advent och snart är det Julafton. Har kännt mig lite stressad att man ska hinna med allt innan jul. Känner mig lite lugnare då varje fall grannen är klädd. Har även lite julklappar kvar att handla.
Idag var jag en sväng till Loppis hittade lite dockkläder till Filippas dockor då hon älskar att klä på och av dom hon byter kläder på dem !
Man märker att hon börjar bli större.
Sedan klädde vi grannen Filippa hjälpte till och hon är så rolig typ 5 st kulor på samma gren =)
Nu i veckan som kommer är det full späckat varje dag. Känner mig bättre i varje fall har fått lite ont i halsen men det är väl sånt som kommer efter man varit magsjuk. Vissa blir förskylda och jag får oftast ont i halsen.
Kollade på Ernst Jul på Tv han är så bra =) När han och Laila har sina program då är det Jul =)
Köpte på panduro förut 2 st genom skinnliga kulor som jag tänkte sätta in ett kort på Filippa och ett kort på Nellie det ska bli deras Julgranskulor och så tänkte jag lägga i en liten present som dom får öppna varje julafton !
Det är så kul nu när man har egna barn att skapa sina små saker och traditioner även fast man gör mycket som man själv gjorde med sina föräldrar.
 
Våran Nyårs meny blir i år 2012
 
1.  7 st olika små snittar med massa olika gott på
2. Hummersoppa med frasig vitlöks bröd
3. Helstekt älg filé med sherry/salviasås och frasiga rotsaksknyten och chevre gratinerade päron
4. Chokladkupol med guldkant
5. olika goda ostar
 Här kommer receptet på Desserten !
 
 
Chokladkupol med guldkant 6-8 pers
 
Ingridienser (recept kommer från Svt.se )

Chokladbotten:

  • 50 g normalsaltat smör
  • 50 g mörk choklad
  • 80 g socker (ca 1 dl)
  • 60 g vetemjöl (ca 1 dl)
  • 55 g ägg (1 st)

Chokladmousse:

  • 1 dl grädde
  • 100 g mörk choklad (65-70%)
  • 2 dl lösvispad grädde
  • ca 100 g frysta hallon (3-4 st i varje kupol)
  • ca 24 st minimarshmallows (3-4 st i varje kupol)

Kakaogelé:

  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl socker
  • 40 g kakao (ca 1 dl)
  • 2 st gelatinblad

Rårörda hallon:

  • 200 g frysta hallon
  • 2 msk socker

Chokladark med guld:

  • 50 g mörk choklad
  • guldpuder (ätbar pulverfärg för tårtdekorationer)

Så lagar du

Chokladbotten: Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och låt stå 2-3 min. Tillsätt chokladen och rör slät. Blanda i socker, mjöl och ägg i nämnd ordning. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och häll i smeten och stryk ut den. Grädda på 200 C i ca 8-10 min. Låt svalna och skär i önskad storlek.

Chokladmousse: Koka upp 1 dl grädde och slå över den finhackade chokladen och rör slät. Låt svalna till 35 C och vänd ner lösvispad grädde, rör inte för mycket. Fyll i form och lägg i hallon och marshmallows och till sist chokladbotten. Ställ i frys i ca 4 timmar.

Kakaogelé: Blötlägg gelatin i kallt vatten minst 10 min. Koka upp grädde, vatten, socker och kakao.

Låt koka på svag värme i ca 10-12 min. Rör om då och då. Krama ur vattnet från gelatinet och lägg i kakaogelén. Låt svalna till ca 30-35 C. Placera de frusna kupolerna på ett galler eller bakplåtspapper och häll över gelén. Lägg på tallrik eller fat och låt tina.

(Kakaogelén går att spara i kylen. Plasta med plastfilm direkt mot gelén så den inte får ett ”skinn”. Värm upp försiktigt till ca 30-35 C.)

Rårörda hallon: Blanda hallon och socker och låt tina. Rör runt och servera.

Chokladark med guld: Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark (t ex overheadfilm eller plastficka). Låt stelna i kyl. Pensla försiktigt med guldpulver och bryt bitar till kantdekor. Förvara i burk i kyl.

 

bild lånad från svt

Puss och Kram


Kommentarer
Postat av: Therese och Anton

Filippa vet hur man ska klä en gran. Duktiga tjejen! Kul tradition med kulor till Filippa och Nellie. Vad du är pysslig. Puss och Kram

2012-12-17 @ 20:00:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen