Lax recept

- 600 g färsk laxfilé eller laxkotletter
- Salt och strösocker efter smak
- smör till stekning
SHERRYSÅS
- 1 schalottenlök
- smör till stekning
- 3 dl vitt vin
- 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
- Ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn
- 0.5 dl starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finklippt gräslök
- salt och vitpeppar efter smak
TILLBEHÖR
- 800 g färskpotatis
- Dillkvistar till kokning
- 300 g sockerärter eller 2 selleristjälkar, skivade
- 15 st rädisor, i klyftor
- 1 msk smör
Gör så här
- Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra.
- Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
- Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
- Blanda i vin, fiskfond och eventuellt lagerblad och vitpeppar i en kastrull.
- Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
- Häll i starkvinet och koka upp.
- Vispa ner crème fraiche och koka upp igen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Koka sockerärterna i några minuter eller fräs selleri och rädisor i smör om du väljer dessa som tillbehör.
- Torka laxen noga, skär den i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
- Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
- Rör ner gräslöken i såsen.
- Servera laxen med sås, färskpotatis och sockerärter eller rädisor och selleri.
Så gott =)
Kommentarer
Trackback