Att göra ditt barn vattenvan i hemma miljö, Få chansen att få ett Babyboj kit hemskickat till ditt barn

 Nu så här inför badtider och säsong är det viktigt att man både har roligt och respekt för vatten. 
Olycker händer, men om man kan minimera och förubygga dom så är det bra. Då blir både du och ditt barn mera tryggare. Men en viktig punkt är LÄMNA ändå aldrig ditt barn ensamen med vatten även fast barnet kan simma. 
Att kunna simma är en livförsökring. Att börja i tid att göra ditt barn van vid vatten gör barnet mera trygg och då får då mera vatten vana. 
 
 
 
Att bada är en rolig familjelek som passar lika bra vid stranden, som i simhallen eller hemma. 
Vatten lockar till lek och expriment, men kan just därför vara farligt. Särskilt för upptäcktslystna, men ännu inte simkunniga, små äventyrare som inte fårstår faran. Som tur är drunknar allt färre barn, en orsak är att Svenska  LIvräddarsällskapet har satsat mycket på allmän simkunnighet och kundskap om vattensäkerhet. Idag är det obligatoriskt med simkunnighet först vid årskurs sex, men 70 % av drunkningsolyckorna bland barn sker innan de har hunnit bli så gamla.
Svenska livräddarsällskapet och trygghansa har ett projekt tillsammans som heter Babybojen där dom bland annat uppmuntrar föräldrar att lära sina barn flyta  hemma i badbaljan eller badkaret.
Att kunna flyta är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten.
Att flyta handlar bara om att plaska runt på rygg i några minuter utan ger vattenvana och lär barnet att känna trygghet, ha roligt i vattnet och bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor.
 
Badvett för små barn:
 
1. Att aldrig lämna barnet ensam (Inte äns en kort stund då tex tel ringer, Måste alltid vara på gripavstånd till barnet och om du av någon anledning måste bort under badet så ta med dig barnet, lämna aldrig syskon själv med barnet.) 
2. Att vatten temeraturen är rätt (en lagom temp är 37 grader, för babyhuden är väldigt känslig så därför viktigt med rätt temp.)tips testa alltid vatten temp mot din handled eller armbåge. 
3. Vira in den heta vattenkranen i en våt handduk så finns det inge risk att barnen kan bränna eller slå sig på kranen. 
4. Överskatta inte säkerheten med badtillbehör. Sugkoppar på badstolar kan lossna och badstolar kan tippa när barnet gör plötsliga rörelser. 
5. När barnet blivit lite större kan det vara bra att säkra badkaret med en halkmatta eller själhäftande märken. 
6. Se alltid till att ni har roligt tillsammans under badstunden. Le och skratta mycket så kommer ditt barn älska att bada. 
 
När jag badar mina barn ser jag alltid till att ha plockat fram allt i badrummet som man ska ha: 
Handukar
Tvättlapp
Barnolja eller barntvål, schampoo
Hårborste
Leksaker
 
Vattenvana med ditt barn 0-1 år 
Man kan bada med sin bebis så fort naveln är läkt och barnet är några dagar gammalt. Det är bäst att bada småbarn innan maten,såklart om det inte är allt för hungriga . Om man badar direkt efter maten finns det nämligen risk för din bebis behöver kräkas. Välj en lugn stund när ni kan vara ostörda och inte trötta. 
Börja gärna med att bada barnet på rygg. Hål barnet såatt inte armar eller benens rörelsefrihet hindras. Det är viktiga att det känns rätt för er båda. Håll barnet med en hand i varje armhåla med stöd huvudet om du själv badar med barnet, står du jämte badkaret eller baljan så håll en hand under huvudet och en hand under stjärten eller fotsulorna. 
Bebisen ska inte lyftas i vattnet utan endast stöttas underifrån så att det får använda sin egen flytkraft. 
Håll din baby så att hela kroppen (ej huvudet) är under vattnet, är man våt på kroppen fryser man fort då man kommer i kontakt med luften. 
Prata  mycket med barnet under badet och hela tiden ha ögonkontakt så att du kan läsa ditt barns singnaler. Ge mycket beröm till din duktiga lilla bebis och glöm inte att det ska vara en rolig stund tillsammans, så barnet förkippar att bada är roligt. 
Bli inte förvånad om ditt barn skriker, det är bara en reaktion på en okänd upplevelse. Trösta genom att le, smeka och sjunga. Så glömmer barnet och kommer att älska att bada.
De första gångerna babyn badar så räcker det med ett par minuter. När barnet blivit mer van vid vatten så kan man successivt öka tiden i vattnet. 
 
ca 9 månader och uppåt
 
Använd en vattenkanna eller hink för att vänja barnet vid att få vatten i ansiktet. Barn lär sig genom att härma så bada gärna tillsammans med ditt barn och börja med att själv visa hur övningen går till. Låt en mindre mängd vatten sila ner för ditt ansikte och gör samma sak med ditt barn. 
 
Bubbla
När barnet blivit lite äldre, runt 1 år kan man börja träna på att andas ut och bubbla under vatten. Börja med att göra övningen själv och sedan ditt barn härma. Blås ut luft i vattnet så att det blir bubblor men sänk inte ner munnen för långt ner i vattnet. Gör övningen långsamt och tydligt. Förstärk med ett ljud från läpparna så som att en bil brummar så blir leken både roligare och lättare. 
 
En annan rolig övning är att lägg en pingisboll på vattenytan och låt ditt barn blåsa på den för att flytta den.Ett knep om barnet har svårt att blåsa tillräckligt hårt för att flytta bollen är att använda ett sugrör.
 
Håll upp några fingrar under vattenet och låt ditt barn doppa huvudet under vattnet och titta på dom. Man kan också hålla en spegel under vattnet som ditt barn får titta i. Man kan öva på att titta under vattnet när barnet fyllt ett år , men kom ihåg att det här med ålder är väldigt indiviuellt. 
Hitta balansen när barnet klarat dom lite enklare övningarna och blivit mera van vid vatten är nästa steg för barnet att flyta att det kan hitta sin jämnvikt. 
 
Gör så här: 
1. Lägg barnet på rygg i vattnet.
2. Ha ögonkontakt 
3. Håll så att du inte hindrar ditt barnet från att röra benen. 
4. Håll barnet försiktigt med ett par fingrar under huvdet så att det hittar balanspukten och flyter så myckket som möjligt av egen förmåga. 
5. Om du badar tillsammans med ditt barn, rör dig med barnet i vattnet så att det känner vattnets rörelse och kan uppleva dess bärkraft. 
 
Jag har ett litet kit till dom första 20 st som hör av sig får utskickade till sig och där står det i ett litet häfte Babybojen mera info och tips. Så det ända du behöver göra är att kommentera i fältet nedan och som sagt dom 20 första får ett badkit. Maila även dina uppgifter namn, adress till mig jessjohannesson@hotmail.com
Så ta nu chansen mina barn älskar vattenkannan.
 
 
Detta kit får du hemskickat om du kommenterar i fältet nedan och mailar dina uppgifter. jessjohannesson@hotmail.com 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen