Helgens goda middag
I lördags gjorde jag en god middag som hela familjen tyckte jätte mycket om =)
Oxfile med permesanörtmos och paprikasås

Gjorde även egen Beasås och stekte färska gula kanatareller
- 800 g oxfilé
- 2 tsk salt
- 2 tsk svartpeppar
ÖRTMOS
- 1 kg mospotatis
- 2,5 dl ärtor
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 msk socker
- 2 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
- 0,5 pressad citronsaft
- 1 dl finriven parmesan
- 80 g örter, basilika och timjan Jag hade bara basilika
PAPRIKA- OCH VITLÖKSSÅS
- 1 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl grädde hade lite extra grädde
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk köttbuljong (eller 1 tärning)
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- primörer, till servering
- Paprika- och vitlökssås
Ha i en klick smör i en kastrull, skär paprikan i bitar och bryn på den i smöret ca 1 min. - Hacka vitlöksklyftan och ha i den en liten stund innan du tillsätter grädden och de övriga ingredienser. Låt koka på låg värme i ca 10 minuter. Ta av såsen från plattan och mixa den.
- Smörstek säsongens primörer (t ex morötter, salladslök, sparris) och salta lite lätt.
- Örtmos
Skala potatisen och koka den under lock i ca 20 min. - Koka upp ärtorna i mjölken, smöret och oljan. Mixa sedan ärtorna till en puré och sila igenom denna i en bunke.
-
När potatisen kokat klart pressas den ner i samma bunke, tillsätt citronsaften, den rivna parmesanosten, kryddorna socker och finhackade örter. Blanda ihop allt till ett mos.
Kommentarer
Trackback