Helgens goda middag

I lördags gjorde jag en god middag som hela familjen tyckte jätte mycket om =) 
 
Oxfile med permesanörtmos och paprikasås
 
Gjorde även egen Beasås och stekte färska gula kanatareller 
 
 
 
  • 800 g  oxfilé
  • 2 tsk  salt
  • 2 tsk  svartpeppar

ÖRTMOS

  • 1 kg  mospotatis
  • 2,5 dl  ärtor
  • 2 msk  olivolja
  • 50 g  smör
  • 1,5 dl  mjölk
  • 1 msk  socker
  • 2 tsk  salt
  • 1 tsk  vitpeppar
  • 0,5  pressad citronsaft
  • 1 dl  finriven parmesan
  • 80 g  örter, basilika och timjan Jag hade bara basilika

PAPRIKA- OCH VITLÖKSSÅS

  • 1  röd paprika
  • 1  vitlöksklyfta
  • 3 dl  grädde hade lite extra grädde
  • 1 tsk  sambal oelek
  • 1 msk  köttbuljong (eller 1 tärning)
  • 1 tsk  salt
  • 1 tsk  svartpeppar
  •  primörer, till servering 
  1. Paprika- och vitlökssås
    Ha i en klick smör i en kastrull, skär paprikan i bitar och bryn på den i smöret ca 1 min. 
  2. Hacka vitlöksklyftan och ha i den en liten stund innan du tillsätter grädden och de övriga ingredienser. Låt koka på låg värme i ca 10 minuter. Ta av såsen från plattan och mixa den. 
  3. Smörstek säsongens primörer (t ex morötter, salladslök, sparris) och salta lite lätt. 
 
  1. Örtmos
    Skala potatisen och koka den under lock i ca 20 min. 
  2. Koka upp ärtorna i mjölken, smöret och oljan. Mixa sedan ärtorna till en puré och sila igenom denna i en bunke. 

     
  3.  När potatisen kokat klart pressas den ner i samma bunke, tillsätt citronsaften, den rivna parmesanosten, kryddorna socker och finhackade örter. Blanda ihop allt till ett mos. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen